Gesloten


Tips om het schadeformulier in te vullen


Wanneer je schade hebt gereden is het belangrijk om het schadeformulier in te vullen. Zorg er dus altijd voor dat je een schadeformulier in de auto hebt liggen. Vul, om discussie te voorkomen, het schadeformulier zo veel mogelijk samen met de tegenpartij op de locatie in. De voorkant is het meest belangrijk, de achterkant kan later eventueel thuis.


Hierbij een aantal tips zodat het invullen een fluitje van een cent wordt:

  • Zorg ervoor dat je in je auto een schadeformulier hebt liggen waar jij al je eigen gegevens hebt ingevuld. Het maakt niet uit of je dit bij
    voertuig 1 of voertuig 2 hebt gedaan. Op deze manier hoef je, wanneer je schade hebt gereden, niet op zoek te gaan naar bijvoorbeeld je polisnummer.

  • Controleer goed of de persoon met wie u in het ongeluk zit alle gegevens juist heeft ingevuld.

  • Maak een duidelijke tekening van de situatie. Geef hierbij aan in welke richting de voertuigen reden en waar ze elkaar het eerst raakten. Maak ook altijd nog een foto van de situatie zodat je die, indien nodig, kunt overleggen met de verzekering.

  • Noteer namen en adressen van eventuele getuigen op het formulier. Dit kunnen ook mensen zijn die in de auto zaten. In andere Europese landen kan dit anders zijn, zet ze daarom altijd op het formulier.

  • Beide partijen ondertekenen alleen de voorzijde van het formulier. Hierdoor is alleen de voorkant van het schadeformulier het bewijs van het ongeluk. Zorg er dus voor dat alle belangrijke informatie op de voorkant is ingevuld.

  • Onderteken het schadeformulier alleen als je het eens bent met wat is ingevuld. Ben je het niet eens met wat de andere persoon heeft ingevuld? Geef dit dan duidelijk aan bij 'Mijn opmerkingen'. Eventueel kun je ook zelf een eigen schadeformulier invullen aan de hand van je eigen verhaal. De verzekeraars moeten dan bepalen hoe het ongeluk is gegaan. Dat doen zij aan de hand van de verhalen van beide partijen. Bovendien gebruiken ze verslagen van getuigen en ander bewijsmateriaal.

  • Bij een aanrijding in het buitenland moet je soms een formulier in een andere taal invullen. Kun je dit niet lezen? Geen probleem. In heel Europa zijn de schadeformulieren hetzelfde zodat je gewoon je Nederlandse schadeformulier ernaast kunt leggen en kunt zien wat je invult.  

  • Heb je beide het schadeformulier ingevuld met beide handtekeningen? Dan kun je het bovenste vel afscheuren. Op deze manier heb je allebei een exemplaar. Het is altijd handig om een foto of kopie te maken van het schadeformulier voordat je het naar de verzekering toestuurt.